Rutiinit apukeinona & vinkit

Unohdutko usein puhelimen ääreen tai onko ruutuaika ensimmäinen asia herätyksesi jälkeen? Entä jääkö kodinhoito tai liikunta vähemmälle kiireen vuoksi?

Tässä tekstissä pureudutaan yksinkertaisten rutiinien luomiseen, niistä kiinnipitämiseen ja konkreettisiin vinkkeihin.


Elämäntilanteen kartoitus


Oletko pirteimmilläsi aamuisin, päivisin vai vasta myöhään illasta? Itse olen tehokkaimmillani aamuvarhain, enkä voisi kuvitella sopivani menoa ilta seitsemän jälkeen. Älä pakota kehoasi väkisin tekemään epäsuotuisaan aikaan tehtäviä, jotka pystyt sijoittamaan sopivaan hetkeen.¨


lähde: pixabay.com


Asutko yksin, kumppanin tai lemmikin kanssa? Kuuluuko käytäviltä lasten riemukasta kiljahtelua tai kiukkupuuskia? Kartoita realistisesti työn, opiskelun, perhearjen ja koti- tai remonttitöiden suhde arjessasi. Ole rehellinen paljon sinulla on tunteja käytettävissä yhden päivän aikana, ottamatta extratunteja venyttämällä tahallisesti nukkumaanmenoaikaa.

Listaa sinulle tärkeimmät rutiinisi paperille, ne joista et haluaisi missään nimessä luopua. Jos elät pelkän flown mukaan, nyt on hyvä aika luoda ensiaskel lempeisiin rutiineihin jotka helpottavat arkeasi huomattavasti.

Muista kuitenkin etteivät arjen liika aikataulutus ja perfektionismi tue pitkällä tähtäimellä hyvinvointia vaan hivuttavat mieltä kohti uupumusta.



Mitkä ovat lempeän aikataulutuksen ydinkohtia?

1. Päätä puhelimelle yksi paikka johon se viedään heti sisälle tultaessa.

Kaikki viestittelyt, somen selailut ja muut vapaa-ajan ruutuaikatoiminnot tehdään kännykkäpisteeltä käsin. Se voi olla pieni laatikko eteisen pöydällä tai keittiössä, kunhan vierestä ei löydy pehmeää nojatuolia tai sohvarykelmää.

Yöksi puhelinta ei kannata jättää korvan viereen, sillä se heikentää merkittävästi unenlaatua (sen jo tutkimuksetkin ovat osoittaneet). Aamuinen herätys asennetaan niin kovalle volyymille jotta sen kuulee parin metrin päästä.

Kelloradiosta voit tarkistaa kellonajan yöllä herätessäsi, eikä näin Snapchattiä pääse vahingossakaan selaamaan. Vessaan mennessä kainaloon napataan luurin sijasta taskulamppu, ja niin edelleen.


2. Aamupala illalla valmiiksi & ruokapreppaus

Etenkin vuorotyössä korostuva vaihtelevuus voi viedä voimia ruokahuollon suunnittelulta. Ennen nukkumaanmenoa laita puurokattilaan hiutaleet valmiiksi, sekä lautaset odottamaan kuppeineen ja lusikoineen pöydälle, jotta aamulla ainoaksi asiaksi jää on kaataa vettä keittimiin.

Kokkaa ja pakasta parin päivän ruoat etukäteen eväsrasioihin laitettuina. Näin säästät aikaa ja rahaa niiltä kerroilta kun ostaisit kaupasta pikaruokaa, josta jää kuitenkin jäljelle pieni nälän poikanen. Hellan ääressä säästät saman ajan valmistamalla aterioita suuremman määrän.


3. Luo viikonpäiville pieniä tehtäviä joiden suorittamiseen menee 1 – 5 minuuttia.

Aamuisin puhelimen sijasta pyörittele hartioita, avaa ikkuna ja työnnä tuntosarvesi pihalle tai käy haukkaamassa raitista ilmaa yksin tai lemmikin kanssa. Järjestele tiskipöydälle jääneet likaiset astiat, täytä / tyhjennä tiskikone, imuroi eteisestä suurimmat roskat…


TUO LIIKUNTA NÄKYVÄKSI:

Tee 10 kyykkyä, varpaillenousua ja punnerrusta seinää vasten kun tyhjennän pyykkikonetta, imuroit sängynalusia tai vaihdat autoosi jarrupaloja. Jos arkesi on jo muutenkin fyysisesti kuormittavaa, kokeile lihaskuntoliikkeiden sijaan lyhyitä venytyksiä.

Tee minimaalisia muutoksia päivän aloitukseen tai lopetukseen. Pidennät suur’puunauksen välejä muun muassa pyyhkimässä hanapinnat heti roiskeiden jälkeen, etkä anna niiden pinttyä pintoihin kiinni.

Ainakin naisen mieli lepää järjestellyssä kodissa (naispuolisena en pysty ottamaan miesten näkökulmaan kantaa – kertokaa kommenteissa!). Kun silmiin ei osu sentin pölykerrosta, on asunnossa huomattavasti helpompi hengittää.




KONKREETTINEN VIIKKORUNKO


Sovita omaan arkeesi sopivaksi, lisää tai poista kohtia. Tärkeintä on vähentää ruutuaikaa ja touhuta mielekkäitä asioita aina kun aikataulu ja arki antavat siimaa. Lepoa unohtamatta!

Runkoon ei ole listattu tiski- tai pyykinpesuja.

Päätä talouden koosta riippuen 1-2 kauppapäivää, jolloin keräät koko seuraavan viikon ostokset.


Päivä 1

- Järjestele eteinen: kengät, hanskat ja takit paikoilleen, lattian lakaisu.

- Pyyhi keittiön pöytätasot


Päivä 2

- Siivoa vessan lavuaari että pönttö.

- Täydennä wc-paperit.

- Vaihda käsipyyhkeet.


Päivä 3

- Sykettä nostava 10 – 30 minuutin liikuntahetki esim. verkkojumppana.

- Kauppalista ensi viikon ostoksille.


Päivä 4

- Järjestä yksi hylly vaatekaapistasi / kuivuneet pyykit tms.

- Imuroi ja pyyhi pölyt huoneesta, jossa vietät eniten aikaa (olohuone, autotalli, keittiö?)


Päivä 5

- Vaihda lakanat sekä pyyhkeet.

- Siivoa makuuhuoneet.


Päivä 6

- Käy mahdollisuuksien mukaan pitkällä happihyppelyllä.

- Preppaa seuraavan viikon ruoat.


Päivä 7

- Huolla kehoa.

- Luo ydinkohdat ensi viikolle.



YHTEENVETO ELÄMÄNTAPAMUUTOKSESTA


Pidä huolta energian-, liikunnan- ja unensaannista. Jokainen meistä tietää miten meidän pitäisi syödä tai liikkua, mutta sen käytäntöön paneminen on aivan eri lukunsa. Monimutkainen tehtävä voi jäädä aloittamatta jos sitä ei jaa ensin pieniin osiin.

Vaihda iltaisin sosiaalinen media neuletyöhön, aikakausilehteen, ulkoiluun, hitsiprojektiin tai puheluun ystävän kanssa.

Sinä ansaitset voida hyvin. Jousta, kuuntele kehoasi, priorisoi ja monipuolista.





Kuvien lähteet www.pixabay.com