Miksi kannattaa joogata?

En ole joogaopettaja, joogi tai kyseisen lajin ammattilainen. Miellän itseni joogan harrastajaksi sekä rakastan yhdistää lajin oppeja niin pilatekseen kuin muuhun kehonhuoltoon.

Tekstissä tulemme:

  • Hyppäämään tiivistetysti joogan historiaan.
  • Käsittelemään joogan yleisimpiä tyylilajeja.
  • Listaamaan hyödyt ja hankaluudet.

Viivapiirros naisesta risti-istunnassa.


Historia


Juuret ovat lähes 4000 vuotta vanhat. Intiassa jooga on ollut valaistumisen tavoittelukeino. Uskonnollisessa merkityksessä se on sisältänyt maagisia rituaaleja sekä monenlaisia menetelmiä. 

Ennen vanhaan valaistuksen tavoittelussa keho asetettiin ääriolosuhteisiin muun muassa olemassa pitkiä aikoja hengittämättä.


Tutustu enemmän historiaan Shakta Joogakoulu - videosta.


Esimoderni jooga tarkoittaa meille vieraita ja kurinalaisia menetelmiä, joilla lajia on harjoitettu kauan aikaa sitten. 

Joogassa harjoitettiin eri asentoja esimerkiksi istuen, tehtiin meditoivia hengitysharjoituksia sekä rauhoitettiin ottelijoita toimimaan paremmin taistelussa.


Moderni jooga puolestaan sisältää kaiken nykypäivänä harjoittamamme ja tuntemamme joogan. Se sisältää asentojen sijasta erilaisia asanoita, joiden avulla kehitetään liikehallintaa ja fyysistä kuntoa. Lajia alettiin muuttaa ”ihmisystävällisemmäksi” noin 1800-luvulta alkaen.


Jooga voidaan jakaa suuntausten perusteella kahteen kategoriaan:

Psykosomaattinen = Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin harjoittaminen.

Tunnuksellinen = Osa elämäntapaa ja uskonnollista maailmankuvaa.


Oletko koskaan kokeillut tai harrastanut joogaa?


Eteentaivutus kuvattuna edestä päin www.pixabay.com


Joogan suuntauksia


Joogit.fi sivustolta löydät kattavasti ja lyhyesti lajin eri suuntauksia selitettynä.

Rauhallisimpia suuntauksia ovat Yin Jooga (kesto asanassa 1-6 minuutin ajan), sekä Restoratiivinen Jooga (kesto asanassa jopa 20 minuuttia).

Aktiivisempia muotoja ovat puolestaan Astangajooga että Hot Jooga. Katosta roikkuvan kankaan avulla voidaan taas harjoittaa joko rauhoittavaa tai lihaskunnollista Ilmajoogaa. Myös miehille löytyy nykyään maskuliinista Äijäjoogaa.


Hyödyt


Jooga on loistava tapa aloittaa liikunta. Voit itse määrittää vaikeus- ja tehoasteesi, tehdä harjoitteet kotona YouTuben kautta tai kuntokeskuksessa ohjaajan avustamana.

Etenkin rentouttava Yin Jooga sopii hyvin selkäkipuja omaavalle.

Harjoittaminen vahvistaa lempeästi mielen ja kehon hyvinvointia.

Asanoiden aikana sinun on pakko keskittyä pelkästään olemiseen, hengittämiseen ja kehon tuntemuksiin. Tunnilla aikaa löytyy itsensä etsimiseen, omassa tahdissa, ilman ylimääräisiä ärsykkeitä.


Etureiden venytys eteentaivutuksesta www.pixabay.com


Venyvä joogassa ei tarvitse olla. Itse myönnän olevani täysi rautakanki (etenkin pohkeista). Lajin viehättävyys piileekin juuri siinä, että liikkuvuus paranee kerta toisensa jälkeen.


Jooga on kuin matka rautatiellä. Kaikki junat ovat erilaisia, kulkevat eri nopeudella mutta jokaisen maisemat vaihtuvat. Reitit ovat moninaiset, liput eri hintaisia ja matkustajat eri lähtökohdista. Silti ihmiset olemme värikkyydestä huolimatta samassa junassa. Kukaan ei katso toista alaspäin.


Tutustu Shaktajoogaan enemmän tästä.


Asemilla joku poistuu ja toinen hyppää sisälle vaunuun. Ja niin sen kuuluukin mennä. Juna ei ikinä saavu päätepisteeseen, vaan kulkee matkaansa eri teitä, maineita ja mantuja.


Lapsiasento edestä päin www.pixabay.com


Haasteet


  • Paikallaan pysyminen.
  • Pysähtyminen nykyhetkeen.
  • Tunnelukkojen kohtaaminen.
  • Tunnelukkojen purkautuminen itkuna.
  • Aitouden kohtaamisen pelko.
  • Itsensä sisimmän jännittäminen.
  • Vaikeus rentoutua.


Näihin kaikkiin saat vastaukset joogatunnilta. Ensimmäisellä kerralla kaikki tulee olemaan jännittävää ja uutta. Sitä ei kuitenkaan kannata pelätä. Epämukavaa oloa ei pidä alkaa yrittää poistamaan kesken tunnin. Anna tunteen tulla. Hengitä syvään ja keskity musiikkiin. Sinun ei tarvitse tehdä samalla tavalla kuin ohjaaja.


Sovella, kuuntele kehoasi ja räätälöi itselle sopiva hengitystyyli.

Neljän ensimmäistä kertaa ovat vaikeimmat. Sen jälkeen keho ja mieli tottuu kyseiseen rasitukseen, eikä ahdistuneisuus puske samalla tavalla rinnan alta.


3 Vinkkiä

Tutustu.

Totuta.

Tunne.


Minulle kehonhuolto on 100% mielen hyvinvoinnin kohentamista. Olen kova stressaamaan mutta joogasta saan maadoittumisapua arjen kiireeseen. Parhaimmillaan joogassa oppii rakastamaan itseään vielä hivenen lisää.

Mitä jooga merkitsee sinulle tai oletko harrastanut lajia jo pidempään? Mikä suuntaus kiinnostaa / kiinnostaisi sinua?


Kuvat www.pixabay.com