5 vinkkiä - Näin aloitat liikunnan

Liikunnan aloittaminen on usein miten helppoa. Toista on sen ylläpito ja terveellisen tavan mukaan ottaminen osaksi kiireistä arkea.

Tänä vuonna lupaan käydä enemmän

lenkillä…

salilla…

asettaa oman hyvinvointini muiden edelle…

ottaa enemmän aikaa itselleni…

olla paras minä, versio 2.0.

Lupauksia voi tehdä, mutta kuinka monta kertaa ne kohdistuvat käännekohtaan (uusi vuosi) tai leijuvaksi aloittamispäiväksi asetetaan huomenna tai ensi viikolla?

Ihmisrotuun on iskostettu nykypäivän saatossa siemen, joka käskee asettaa tavoitteet hamaan tulevaisuuteen. Unelmille luodaan raamit: miltä sen pitää näyttää… miltä minä näytän kun olen aloittanut projektin kesäksi kuntoon.

Jos sinulle annetaan eteesi dieettiohjelma joka alkaa kahdenkymmenenneljän tunnin päästä, sallitko itsellesi tänä iltana vielä yhden luvallisen lipsahduksen?

Miksi panttaamme aikaa, kun järkevintä olisi aloittaa jo tänään, heti – nyt!


Motivaatiokuva saksista leikkaamassa can't -sanasta can (www.pixabay.com)

Tuotteita tai ohjelmia joita mainostetaan sanoilla

  • helppo

  • nopea

  • paras

Mitä tapahtuu kun ohjeista on pidetty kiinni lipsahduksitta sovitut neljä viikkoa? Suurella todennäköisyydellä palaat tuttuun, hyväksi koettuun toimintamalliin.

Keho on kurinpidon aikana ajettu äärimmilleen, säästöliekille tai luotu aivoihin negatiivinen kuva liikunnasta. Paino ei putoa, väsymys painaa päälle eivätkä lihakset vahvistu.

Niin tylsältä ja kliseiseltä kuin seuraava lause kuulostaakin. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelemiseksi täytyy omata pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä sekä lapsenmielisyyttä (sitä tervettä pilkettä silmäkulmassa).

Mielenkiinto eli motivaatio pitää pystyä ylläpitämään elämäntapamuutoksen ensimmäiset viikot. Toisin sanoen on rohkeutta uskaltaa aloittaa varovasti, pienin askelin ja totuttaa mieli että keho uuteen rytmiin. Näin muodostuu turvallinen rutiini, josta saat mielihyvää eikä se tunnu pakkopullalta.

Kun pysähdytään miettimään ihmisen fyysistä kuntoa, voidaan puhua liikunnan aloittamisesta. Seuraavaksi luettelen 5 täsmäohjetta, joita noudattamalla sinulla on mahdollista löytää itsestäsi voimaannuttava puoli.

Virtuaalikuva tekstin kirjoittajasta.

1. Puhelin pois


Tiedän että ensimmäinen kohta on aina vaikein. En tarkoita että puhelin kuuluisi sulkea kokonaan, vaan haen tällä ajankäytöllistä näkökulmaa. Kun sinulle tulee tylsää, pyri tarttumaan mihin tahansa muuhun kuin somemaailmaan.

Laita kuulokkeet korville ja kuuntele koukuttavaa podcast-jaksoa. Älä anna otteesi herpautua ansoihin kuten tik tok taikka instagram. Ota itsellesi aikaa haastaen samalla aivojasi kuuntelun lomassa. Voit tehdä kohdan yksi jo välittömästi tekstin luettuasi.


2. Lähde ulos


Tieteelliset tutkimukset osoittavat että ulkoilma vaikuttaa mielihyvähormonien tuottamiseen aivoissa. Niitä erittyy etenkin luonnon helmassa, puistossa ja kuntopoluilla. Tunnet olosi positiivisemmaksi, hymyilevämmäksi ja onnellisemmaksi.

Nyt kun olet toteuttanut kohdan numero yksi, on aika pukea säänmukainen varustus ja poistua neljän seinän sisältä.

Alkuun voit etsiä ulkoa paikan, johon voit istahtaa ja kuunnella rauhassa valitsemaasi puheohjelmaa. Älä pakota itseäsi liikkumaan, jos se tuntuu vastenmieliseltä.


Jos kuitenkin haluat kokeilla:

Kävele korttelin ympäri, liikuskele ilman päämäärää tai valitse reitti etukäteen. Pyöräile, hiihdä, tanssahtele. Urheilutekstiilien sijaan pue farkut ja villapaita. Ei ole yhtä oikeaa tyyliä lähteä lenkille!

Vietä aikaa ulkona aikatauluusi sopivan verran. Se voi kestää viidestä minuutista kokonaiseen podcast-jaksoon asti.

Virtuaalikuva

3. Merkitse aika kalenteriin


Uuden tavan omaksuminen ei tunnu heti luonnolliselta. Se voi myös alkaa turhauttamaan tai ärsyttämään, mutta sitä ei kannata pelästyä. Omalla syvällä kokemuksen rintaäänellä voin sanoa, että neljä (4) ensimmäistä kertaa ovat pahimmat.

Viides kerta on jo helpompi. Aktiviteetti ei välttämättä edes kiinnosta, siedettävän tuntuiselta kuitenkin. Itseä pitää potkia takamukselle muutamia kertoja, ennen kuin satunnaisista kokeiluista muodostuu rutiini.

Merkitse aika kalenteriin. Kerran viikossa, tiettynä päivänä töiden tai koulun jälkeen. Piste. Nyt se on kirjattu ja sitä on melkeinpä pakko noudattaa. Muuten lempeä syyllisyyden tuska saattaa iskeä.

Uskallan väittää ettei elämäsi ole kahdesta minuutista kiinni, jolloin ehdit askeltaa talosi ympäri. Pahoittelen jo etukäteen sattuessani olemaan väärässä.


4. Soita tai pakota ystäväsi mukaan


Yksin tepastelu voi tuntua tylsältä ajatukselta. Lenkin aikana soita sukulaiselle tai sovi kaverin kanssa puhelutreffit. Mahdollisuuksien mukaan nähkää ihan kasvotusten, jolloin molemmat kädet saavat heilua vapaana kuulumisten vaihdon tahdissa.

Valitkaa lenkillenne yksi ylämäki ja kävelkää se mahdollisimman reippaasti ylös. Levätkää ja naurakaa mäen päällä hauskoille jutuille. Tehkää ulkoilusta omantyylisenne, muodostakaa joka viikkoinen tai kuukautinen perinne.

Tehkää viiden minuutin välein kolme kyykkyä, varpaillenousua tai kävelkää pylvään väli takaperin nenä tulosuuntaan. Ottakaa lemmikki mukaan ja tehkää sporttipyrähdys kolmisin.


5. Jousta


Lapsiperheessä menkää laskemaan pulkkamäkeä yhdessä. Deadlinien paukkuessa nouse tuolilta seisomaan kymmenen kertaa, marssi reippaasti nostellen polvia tai käy talon portaikko läpi muutamaan otteeseen.

Sovella, anna itsellesi mieluisia vaihtoehtoja. Aina ei tarvitse lähteä kolmen vartin lenkille kaatosateeseen.

Aamukahvin valuessa venyttele, herättele kehoa. Työpaikan taukoajalla laula ja tanssi mahdollisuuksien salliessa tai piipahda ulko-ovella haistelemassa raitista ilmaa.

Virtuaalikuva

Liikunta on paljon muutakin kuin hikoilua, verta ja kyyneliä. Iivo Niskaset ja muut Suomen huippu-urheilijat tekevät sen puolestasi. Sinulla on lupa nauttia.


Muista että liikuntaa ovat myös

  • puutarha- ja muut kotityöt

  • lemmikin ulkoilutus

  • sienestys ja marjastus

  • haravointi

  • mökillä veden kantaminen ja saunan sytyttäminen

  • avantouinti

  • tanssiminen

  • kauppamatka jalan tai pyörällä

  • retkeily

  • rappuset hissin sijasta


Älä takerru yksityiskohtiin vaan laajenna näkemystäsi kokonaiskuvan muodostamiseen. Jos lenkkeilet kerran viikossa tunnin, on se kuukaudessa jo kuusi tuntia... vuodessa päälle 300 tuntia liikuntaa. 

Mieti mitä ulkoilu tekee hyvinvoinnillesi. Suorituskykysi paranee töissä, aivot rentoutuvat, mieli kevenee ja verenpaine pysyy alhaisempana.

Nouse ylös ulos ja lenkille. Älä muita varten. Tee se pelkästään itseäsi varten!


Aloituskuva www,pixabay.com

Loput kuvat omatekemiä.